Hellasbladet 2022-2

4 VATTENPOLO Gastkramande när vattenpolo tog silver Slava Lapshin, målvakt, utnämns på polos hemsida till bästa Hellasspelare i matchen Det var den mest spännande och engagerande match jag sett på flera decennier, oavsett sport. Jag får gå tillbaka till friidrotts senaste storhetstid i stafetter under slutet på 1980-talet och början av 1990-talet för att hitta något liknande, skriver Hellasbladets utsände. Hellas hade gått obesegrade genom serien och i semifinalerna. Den enda poängförlusten var mot Järfälla. Och det var med två matcher samma dag. Först vinst mot HÄVP (Höganäs Ängelholm, Vattenpoolarna), och tre timmar senare oavgjort borta mot Järfälla. Därefter dags för finalen, lördagen den 21 maj. Eriksdalsbadet var i stort sett fullsatt och stämningen mer än hög. Rösten tog helt slut (den kom tillbaka vid 20-tiden på lördagskvällen). Finalen blev betydligt tätare än någon av de tidigare matcherna, undantaget möjligen första matchen i serien mot just Järfälla. Det märktes också i försvarsspelet och det blev betydligt färre mål än vad vi sett tidigare. Hellas i ledningen I första kvarten böljade spelet fram och tillbaka. Hårt försvarsspel, Hellas orsakade ett straffkast. Slava räddade. Överhuvudtaget var det mycket hög kvalitet på målvaktsspelet hos båda lagen. Enda målet i kvarten gjordes av Järfälla när det återstod två minuter av perioden. Efter pausuppehållet, tveksamt om det var någon vila, kom Hellas igen med ett högre tempo och kunde rycka ifrån. Slava räddade en straff, igen. Tre mål, av Oskar Barve Jutner, Linus Sundin och Denis Cumurija och Hellas ledde med 3–1 i periodvilan. I tredje perioden blev det ytterligare två mål för Hellas, av Linus Sundin och Hugo Nedstrand. Järfälla gjorde ett mål och deras målvakt räddade en straff. Ställningen i paus 5–2. Mathias Isaksson, en av Hellas rutinerade spelare. Nr 10 är Denis Cumurija, seriens skyttekung och landslagsman.