Hellasbladet 2023-4

HELLASBLADET MEDLEMSTIDNING FÖR SIM– OCH IDROTTSKLUBBEN HELLAS, STOCKHOLM Nr 4. 2023 . Årgång 108 Julbordet lyser upp

2 Medlemstidning för SIM- och IDROTTSKLUBBEN HELLAS Ansvarig utgivare Mikael Heimer Redaktörer Jan Falk Kjell Gustafsson Fler medarbetare i detta nummer: Johan Cahp, Dan-Anders Carrigan, Kalle Engardt, Jonatan Barve Jutner, Mikael Nyberg, Victor Nyström. Samt en och annan tidigare redaktör, och medarbetare, några postumt. Arkivmaterial oftast från vårt DiGHitala arkiv med bland annat samtliga Hellasblad från 1916 och framåt. Foton: Dan-Anders Carrigan, Jan Falk, Kjell Gustafson, Orienterings fotograf, Anders Hallqvist, Victor Nyström, Distribution Sim-och IK Hellas (www.hellasbladet.se) Annonser Har vi inga, men vi gör gärna reklam för klubbarnas evenemang Layout: GH:s diGHitala arkiv samt redaktionen. Allt material, text och bilder är copyright upphovshen eller Hellasbladet. Materialet får inte användes kommersiellt utan skriftligt tillstånd från redaktionen. Nr 4 2023 Årgång 108 Innehåll I detta nummer 2 Mikael Heimer, Hellas ordförande 3 2024 - 125 ÅRSJUBILEUM 4 Jubileumsårets kalender 5 JULBORDET och stipendieregnet 6 Gamla Helleners stipendier 8 GH Veteranträff för friidrottare 11 Fler julbordsbilder 12 Björknässpelen 14 Hellasloppet 16 Handbolls lagkapten, Daniel Lindholm 18 Handbolls suveräna höst 21 Orientering 25-manna 24 Redaktören besegrade olympiamästaren 25 Jonatan, en dag i Barcelona 26 Vintersimmare i kall Källtorpssjö 27 Dubbeltrubbel såg debutantvinst 28 Kurres kanna, rekordmånga deltagare 29 Tennisjuniorernas framgångar i Gefle Open 30 Notiser 32 Pyton slingrar vidare 33 Familjesidorna 32 Klubbadresser, länkar till klubbarnas hemsidor, e -postadresser och telefon 33 Tidningens baksida. 34 Omslagsbilden: . Foto: Anders Hallquist Man kan småle mot traditioner och gamla former. Men när det kommer till kritan sätter man traditionerna lika högt som någonsin tidigare generationer gjort. Kamratandan, solidariteten och klubbkänslan står högt i Hellas.

3 Ordförandens spalt Hellas gratulerar Emilia Sjöstrand från Friidrottsklubben som förtjänstfullt tilldelats utmärkelsen Årets Hellén 2023! Emilia belönas med ett stipendium på 10 000 kr för sina fina prestationer. Hennes imponerande resultat i tresteg har placerat henne som fyra i sverigestatistiken genom tiderna och hon har representerat Sverige i Junior-EM. Alliansstyrelsen vill även passa på att önska er en lugn och fridfull jul. Tack för ert engagemang och bidrag till föreningen. Vi ser tillbaka på ett år med många aktiviteter och glada idrottare, alltifrån serielunk och nybörjarläger till tävlingsarrangemang och träningsläger. Nästa år fyller Hellas 125 år. Det ska vi såklart fira ordentligt! God Jul och Gott nytt 2024! Mikael Heimer, Hellas ordförande med övriga Alliansstyrelsen Hellasbladets redaktion önskar er alla En Riktigt GOD JUL Och Ett Gott Nytt 2024 Var rädda om er ! Grattis Emilia, Årets Hellén! Kallelse till Hellasalliansens årsmöte Sim- och idrottsklubben Hellas alliansförenings årsmöte 2024 äger rum Torsdag 2023-03-21 kl 19.00 i annexet, Hellasgården. Dagordning enligt stadgarna. Välkomna !

4 1899 - 2024 —>125-årsjubileum Hellas firar 125 år under 2024 Hellas förbereder sig för ett jubileumsår. Tisdagen den 14 maj 2024 är det nämligen jämnt 125 år sedan klubben bildades och det ska firas inte bara på jubileumsdagen utan på en rad andra sätt under året. Det ska en kommitté där alliansens samtliga sju klubbar ingår se till. - Vi har haft ett antal möten där vi diskuterat olika idéer, berättar Eva Gustavsson från orienteringsklubben. Det handlar inte bara om själva jubileumsdagen utan även om en familjedag på Hellasgården och en stor jubileumsfest i höst. Men under hela året kommer jubileet att märkas i klubbarnas egna arrangemang. I kommittén ingår förutom Eva (sammankallande) bowlarna Åke Lindén och Stefan Persson, simklubbens Adam Holm och Oscar Barve Jutner samt Victor Nyström, tennis och Erik Cahp från handboll. Friidrott representeras av Peter Fernström och GH av Lars-Gunnar Öberg. Jubileumsdagen på Hellasgården Själva födelsedagen ska uppmärksammas vid en VIP-ceremoni på Hellasgården. Tanken är att alliansen ska bjuda in sponsorer, kommuner och andra för att bland annat avtäcka någon form av minnesmärke. Exakt vad är inte klart, men det finns idéer om en skulptur i likhet med bysten på Ernst Klefbeck inne i Storstugan, en relief i gjutjärn att sättas in i timmerväggen på utsidan eller kanske en målning i beständigt material som tål att stå utomhus. - Vi har inte tagit några definitiva beslut, men för också diskussioner med alliansstyrelsen, säger Eva Gustavsson. Familjedag och jubileumsfest Adam Holm och Oscar Barve Jutner från simning, håller i planeringen för en familjedag för Hellas medlemmar. En idé är att klubbarna ordnar en fem- (eller sjukamp) med grenar som anknyter till Hellas idrotter. Datum för familjedagen är i skrivande stund inte spikad. Däremot kan man redan nu anteckna den 28 september i almanackan. Då äger Hellas jubileumsfest rum någonstans centralt i Stockholm.. På programmet står middag (trerätters), utdelning av utmärkelser, musikunderhållning med mera. Klubben bildades söndagen den 14 maj 1899 i ”Hyddan” på Meijtens gränd i Vita bergen. Lokalen användes av Katarina församling och här hade prästen Ernst Klefbeck samlat en grupp pojkar som han haft som konfirmander. Varför bara avbryta kontakten när man konfirmerats, vi kan väl fortsätta att umgås? Det var Klefbecks budskap och så startades ”Pastorns Gossar” sin verksamhet med fotvandringar, teater och musik, simning och fotboll. 1908 registrerades man som idrottsklubb i Riksidrottsförbundet och 1912 blev det namnändring till Sim- och Idrottsklubben Hellas. Jan Falk Eva Gustavsson, sammankallande i jubileumskommittén

5 JUBILEUMSKALENDERN

6 J U L B O R D E T Emilia och övriga prisades Hellas elitstipendier delas i år av två duktiga ungdomar; friidrottaren Beatrice Lindberg och vattenpolospelaren Jonatan Barve Jutner. Beatrice Lindberg, som framför allt är släggkastare, hedras för utmärkta resultat i sina grenar under året och för att möjliggöra en fortsatt utveckling mot elit. Jonatan Barve Jutner har ambitionen att i framtiden spela och studera internationellt men vill även kunna ta med sig det han får lära sig hem till lagkompisarna i Hellas samt till de ungdomar som han är ledare för. Han tränar 4-6 timmar per dag under professionell ledning perioden september - december i Spanien på Utmärkelsen Årets Hellén gick inte oväntat till Emilia Sjöstrand, friidrott, efter hennes utomordentliga resultat i tresteg som placerat henne bland de fem bästa i Sverige genom tiderna. Men hon åtföljdes av en lång rad andra stipendiater när klubben samlades kring Hellasgårdens julbord den 23 november. Barcelona International Waterpolo Academy och spelar matcher på helgerna. Läs hans träningsdagbok på annan plats i Hellasbladet. Brittis Malms Hedersstipendium Årets mottagare av Brittis Malms Hedersstipendium blir Maja Sandström från tennisklubben. Maja har gjort många fina resultat i år med segern i U21-klassen på RM som höjdpunkten. Hon har också etablerat sig rejält på seniornivå och kvalat in i flera vintertourtävlingar. Maja bidrar dessutom med mycket positiv energi i gruppen och gör också fina insatser som ledare för de yngre barnen.

7 Gullevie och Filip Belz fond för ungdomsidrott Filip Belz, på sin tid en framgångsrik medeldistansare, och hans hustru Gullevie testamenterade 100 000 kr till Hellas att delas ut till förtjänta ungdomar i klubben. Varje år, under ett antal år har alliansstyrelsen delat ut 2000 kr var till de klubbar som bedriver ungdomsidrott. Klubbarna utser själva mottagare eller ändamål och hur stipendiet ska fördelas. Fri-idrott har meddelat att de återkommer med besked om mottagare Orientering: På bilden från vänster - Lina Bäcklund, Sofia Julander, Viggo Holmqvist, Harry Ewerts, Tess Rylander. De tilldelades stipendium från Belzka fonden för att de utvecklats mycket under året. Utdelningen skedde på Granby, orienterarnas klubbstuga i Lissma, vid säsongavslutningen den 18 november. Simning: Jonathan Olsen Öhman. En kille som kommer på träningarna med glädje, även de dagar han är trött. Visar alltid en uppskattning till sina ledare. Det bästa är hans egen utveck- ling. Stamatia Rigopoulou Hon är en tjej som kanske inte är den som hörs eller syns mest men vi ser en fin utveckling och en person som vet vad som behövs för att prestera bra. Men ”Maritina” gör det inte för sin egen vinnings skull, hon gör det för att det är roligt. Tennis: Nils Preger. "Nils har haft ett mycket bra år med framskjutna placeringar i många tävlingar, och är rankad bland de 10 bästa i Sverige i 14-årsklassen". Några av årets stipendiater och klubbrepresentanter vid utmärkelserna Claes Jutner (sim), Carl Cahp (handboll) Daniel Lindholm (handboll), Stefan Lajsic (vattenpolo), Victor Nyström (tennis), Kjell Appelquist (bowling) och Lasse Holm (friidrott)

8 GAMLA HELLENER GH och Årets stipendieregn Vid årets julbord på Hellasgården delade GH som vanligt ut personliga stipendier och bidrag till olika projekt inom Hellas klubbars ungdomsverksamhet. Genom stipendierna och bidragen från de fonder, och stiftelse, som förvaltas av Gamla Hellener vill vi verksamt bidra till klubbens framtid. Inte enbart riktat till det som görs för ungdomarna i nutid utan även på ett sådant sätt att det även syftar till att få de unga att stanna kvar i klubben när de passerat 20-årsstrecket. En bred ungdomsverksamhet är som GH ser det inte enbart ett mål, utan snarare ett delmål, och det stora målet är att ha kvar medlemmarna i Hellas efter avslutad aktiv karriär. Kanske inte så konstigt om man tänker efter. Utan medlemmar blir det ingen klubb. Det finns fler exempel på hur man kan bidra till Hellas fortlevnad. Våra handbollsspelare från det gyllene 70-talet håller fortfarande kontakten Och så till GH:s stipendier m.m. vid julbordet. Vi börjar med de personliga stipendierna. bland annat på golfbanan. Friidrottare från 60-, 70- och 80-talen syns på de årligen återkommande veteranträffarna, och även på golfbanan (fast numera med en flitigare användning av golfbil). Våra svenska polomästare har sina julträffar, och de har även tydligt bidragit till polons fortlevnad. Bowlare och orienterare, liksom tennisspelare tävlar hela livet. Jonatan Barve Jutner. En junior med en framträdande roll i Hellas pololag. På annat håll i Hellasbladet finns en rapport från Jonatan. Han får stipendier, dels från Millie och Carl Palmers fond, dels från Supporterfonden. Jonatan är också en av Hellas elitstipendiater, se ovan. Vid senaste matchen var Jonatan fortfarande i Barcelona, men brorsan Oscar spelade, se hans straffmål på sidan bredvid Framgångsrika vattenpolospelare Stefan Lajsic är i likhet med Danne Lindholm en viktig kugge, men för pololaget. Ställer upp lojalt och hjälper till där det behövs, både som kraftfull försvarsklippa och som spets i anfallet. Stefan får ett personligt stipendium från stiftelsen för Farbrors minne. Stefan Lajsic

9 Handbolls lagkapten: Daniel Lindholm har under ett antal år varit en sammanhållande kraft både på planen och utanför. Stark försvarsspelare, spelfördelare och med ett knepigt skott som fått många målvakter att nästan gråta. Danne får ett personligt stipendium från stiftelsen för Farbrors minne. Se även Janne Falks intervju med Danne på annan plats i Bladet. Daniel Lindholm Tennisklubben har en mycket livaktig ungdoms/juniorverksamhet. (Samma åldrar kallas med olika benämningar i olika sporter), och här följer mottagarna av personliga stipendier: Simon Öster, Alice Lindberg och Maja Sandström får stipendier från Farbrors minne för sina insatser som ledare i tennisskolan. Med stort engagemang och positiv energi har de varit fina förebilder för de ungdomar som de tränar. Miller Morris får ett stipendium från Palmerska fonden för fina tävlingsresultat och visad kämpaglöd. Liv Björklund, Alexander Haglund, Gustav Karlsson, och Othilia Tobieson får också stipendier från Palmérska fonden, för god träningsvilja, fina tävlingsresultat och ett gott kamratskap. Några av Tennisjulbordsbesökare, vi ser bland andra Kurt Nyström och Victor Nyström. Bilder från Hellas—Järfälla

10 Bowling fick ett projektbidrag för vidareförkovran med bistånd från en extern tränare. Tidigare under året har de fått bidrag för firande av sitt 100-årsjubileum Friidrott har haft sina återkommande sommarläger på Björknäs och man har också i samarbete med Generation Pep haft Free Camp några veckor på Hellasgården. Båda evenemangen har finansierats med sponsorsintäkter tack vare Anders Hallquist, men även bidrag från Gamla Helleners fonder har gått till verksamheterna. Handbollsklubben har stärkt aktierna inför säsongen 2023-2024, både genom att några långtidsskadade kommit tillbaka, men även med starka nyförvärv. Laget får projektbidrag för sociala aktiviteter, men även till material av olika slag. ”Bortastället” har till exempel varit med ett antal år. Det håller ihop nästan bara med hjälp av klister som inte gått att tvätta bort. Orientering gör en bred satsning under vintern fram till vår- och sommarsäsongen. Man har lägerverksamhet och träningar förlagda till klubbhuset i Granby under helger på vinterhalvåret. Inriktningen är ungdomar och deras tävlingsverksamhet. Tanken är att ungdomar ska kunna delta i stafetter under vårvintern och det stora målet är ungdomsstafetten vid Tiomila i Nynäshamn första helgen i maj. Tennisklubben har fått projektbidrag för att skicka tre ungdomar på tennisförbundets bastränarutbildning under hösten. Man får även bidrag för gemensamma tränings- och tävlingsresor till junior-SM i Göteborg samt Corem Open i Båstad. Ungdomarna betalar även en egenavgift för aktiviteterna. Totalt har Gamla Hellener under 2022 och 2023 kunnat dela ut över 250 000 kr till Hellasalliansens klubbar och idrottare från stiftelsen för Farbrors minne och från sina fonder. GH har haft en hygglig avkastning och utdelning från förvaltningen, trots en konjunktur som gått hiss både upp och ner, mest ner. kjellgus45 . Kjell Appelqvist, ordförande i Hellasbowling Även Hellas grundare, Ernst Klefbeck visade, att julen närmar sig.

11 Gamla Hellener har haft sin traditionella träff för friidrottsveteranerna. Som vanligt de senaste åren hölls den på The Londoner på Karlavägen. Vi var ett femtontal som kom. Ny, för veteranträffarna, var Karin Schmidt Bohgard, som hälsas välkommen i gänget. GH:s veteranträff och årsmöte I övrigt var det som vanligt, mycket trivsamt snack om gamla minnen, hyggligt god mat med mera. De sista lämnade tillställningen runt 23.00. Som ni ser på bilderna trivdes alla, mycket. Nästa veteranträff kommer troligen någon gång i april, separat kallelse, kommer även här/när det blir dags. GH:s traditionella evenemang GH-boulen blir preliminärt torsdag 13 juni, som vanligt i anslutning till klubblokalen, eventuellt kommer den att äga rum på Hellasgårdens nya boulebana. GH-golfen blir preliminärt onsdag den 14 augusti, plats blir som vanligt Viksbergs GK. Ytterligare aktiviteter kan tillkomma och – Kom ihåg att 2024 firar Hellas 125årsjubileum vilket kommer att uppmärksammas i klubbarnas olika aktiviteter under året. kjellgus45 Gamla Hellener har även delat ut ett antal projektbidrag för angelägna verksamheter främst inom ungdomsverksamheten och för att stärka Hellas fortlevnad upp genom åldrarna. .

12 Familjen Lindbergs friidrott belönas Karin, Staffan och dottern Beatrice, alla fick de stipendier vid årets julmiddag på Hellasgården. Sedan tio år kretsar det mesta hos familjen Lindberg i Nacka kring Hellas friidrott. Beatrice Lindberg, 16 år, fick såväl Hellasalliansens elitstipendium som Gamla Helleners stipendier från Supporterfonden och Palmérs fond. - Pengarna gör att jag kan resa till Albufeira i Portugal under påsklovet. Jag ska dit på träningsläger med min kastgrupp, förklarar hon. Hennes utveckling i kastgrenarna imponerar. Hon tävlar i diskus, viktkast och slägga och har under året tagit silver i vikt vid IUSM. I diskus (ett kilo) har hon kastat över 35 meter och i slägga (tre kilo) är rekordet 51,55 meter. Vid USM F16 i Helsingborg kom hon fyra i slägga och fyra i diskus. - Jag är bäst i slägga och tror det kan bli 55 meter i vinter. Om jag skulle nå 59 meter så kan jag få komma till utvecklingscentret i Växjö och träna längre fram. Och drömmen är förstås att få representera Sverige i Finnkampen. Beatrice var sju år när hon anmälde sig till ett sommarläger på Björknäs. Hon kände glädje redan första dagen. Inte nog med det – föräldrarna som följt med smittades omedelbart av dotterns entusiasm. De var snart behjälpliga som föräldratränare. - Det har gått tio år och jag och Staffan har gått flera tränarutbildningar i Friidrottsförbundets och Hellas regi för att hänga med i utvecklingen i de olika åldersgrupperna. I vår träningsgrupp ingår 17–18 barn idag. Dom är födda 2009 och 2010, berättar Karin. Staffan är certifierad löpcoach och har även utbildats i kast och häck för åldrarna 14–17 år. Karin har gått utbildning i höjdhopp och längdhopp för samma åldersgrupp. Tanken är att ungdomarna ska kunna testa alla friidrottens grenar. Karin betonar vikten av rörelseglädje i idrotten. - Men man ska också träna på att tävla, både mot sig själv och andra. Från 12 år är det tilllåtet att tävla på ”riktigt”. Tävlingen ”Stockholmskampen” är en jättebra tävlingsform. Där deltar tjejer och killar i alla grenar. Hellas har lyckats bra och blev i år tvåa bland klubbarna. Beatrice ingick från början i föräldrarnas träningsgrupp. Men när hennes talang för kast blev allt tydligare och Staffans träning inte räckte till fick andra kastinriktade coacher ta över. Idag heter han Patrik Lindfors och i hans grupp ingår sju kastare från olika klubbar i regionen. Just nu tränar hon tre dagar i veckan i Sätrahallen och kör två pass hemma. Föräldrarna skjutsar hem henne från hallen en kväll i veckan, men de ägnar annars mesta tiden åt sin träningsgrupp. Där ingår familjens yngsta medlemmar, de 13-åriga tvillingarna Love och Jakob. Love är duktig spjutkastare och Jakob satsar på höjdhopp. När familjen Lindberg gör upp sommarens semesterplaner ser man numera till att koppla ihop resan med tävlingar i till exempel Dalarna och Skåne. Då händer det att även andra Hellasfamiljer hänger på. Då blir det kanske också utrymme för Staffan att snöra på sig spikskorna. Han hade inget förflutet som friidrottare när han började som föräldratränare, men ju mer han ägnade åt idrotten desto mer tänd blev han på att pröva själv Förra året startade han en äldregrupp på Björknäs och nu har han, 51 år gammal, målet klart: Beatrice Lindberg

13 har han, 51 år gammal, målet klart: - Jag siktar på Veteran-VM nästa år. Det går i Göteborg och siktet är inställt på 100 och 200 meter, säger han. Hur det ska gå vet ingen, men hans nysatta rekord på 60 meter är 8,07. Det är ännu så länge rekord i familjen, Jakob har sprungit på 8,13. Beatrice går första året i Nacka gymnasium där hon går linjen Natur Utland. - Det är en linje där vi bland annat studerar internationella relationer. I tvåan ingår att studera i England under tre månader. Då blir det viktigt att jag kan träna också, vi håller på att kolla hur det kan ordnas. Framtiden? - En dröm är att läsa medicin. Men nu gäller det att bli bättre i slägga. Jag tror jag har bra förutsättningar. Är rätt stark i kroppen och lång (178 cm). Och nu håller jag på att träna fyra svängar i kastringen. Upplägget med att man har ungdomar från flera grupper och familjer som åker och tävlar runt i landet bidrar mycket positivt till sammanhållningen och klubbkänslan. Det får de äldre ledarna att dra paralleller med ungdomsresorna på 50 -60– och 70-talen, vilket lade grunden till Hellas dåtida framgångar. Gamla Hellener anser att Karins och Staffans upplägg är mycket viktigt för Hellas friidrotts fortlevnad och har därför för att visa sin uppskattning och för att stimulera till fortsättning med deras värdefulla arbete tilldelat dem ett stipendium från Stiftelsen för Farbrors minne . Jan Falk Det händer ibland att vi får bilder från Hellas ”barndom” av släktingar till dåvarande Hellener. Den här bilden tror vi är från tidigt 1920tal. Vi känner igen Simon Alenius, en av GH:s grundare som står tvåa från vänster, längst till höger står Herbert Lindell, en av urhellenerna och tvåa från höger tror vi är Georg Sollermark, ofta benämnd ”Smiling. Här är han dock allvarlig. Om ni känner igen någon av de andra hör gärna av er till Hellasbladets redaktion. Karin och Staffan med en av adepterna

14

15 Utebliven tidningslänk? Får Du inte Hellasbladet? Då lär du inte läsa detta heller. Men andemeningen är att när du flyttar eller byter e-postadress, så KOM IHÅG att skicka de nya uppgifterna till Hellasbladet och/eller din klubb, så missar du inte länken till tidningen. Peter Fernström från Gamla Hellener höll i utdelningen av GH:s stipendier och projektbidrag

16 Tusen starter i Björknässpelen Under helgen 16-17 september arrangerades Hellas traditionella friidrottstävling för ungdomar i samarbete med Boo IF. Den samlade närmare 400 anmälda och 1000 starter. Friidrotts skickliga föreningsutvecklare Frida Lundin hjälpte till med grovjobbandet på tävlingarna´. Tävlingsspeaker var förre elitsprintern Per-Anders von Scheele. Vintertid hör vi honom ofta på Eurosport engagerat kommentera bob och rodel. Han är ansedd som en av de bästa och kunnigaste sportkommentatorerna. Lyssna på Per-Anders i vinter! Friidrotts ordförande Lasse Holm gör tummen upp för fina tävlingar. Ett populärt återkommande inslag på friidrotts tävlingar är goda nygrillade hamburgare. Samtliga bilder är tagna och © av Anders Hallquist (Friidrottsklubben )

17 Spjutkastningen (ovan) vanns av Carl Widenholm från Hellas, Vattengraven är ofta en samlingsplats för intresserade åskådare. För enkelhetens skull har man inte med hinderbock på Björknässpelen. Björknässpelen är mycket av en familjetävling. Och visst syns det att både tävlande och åskådare verkligen trivs. För de yngre ersätts ”vanlig” spjutkastning av så kallat visselspjut. Kastar man på rätt sätt hörs en tydlig vissling .

18 Hellasloppet håller i längden Lördagen den 7 oktober var det äntligen dags för vårt omtyckta familjelopp. Med över 400 anmälda fick vi en dag i solsken på Hellasgården. Hellasloppet är numera en mycket välarrangerad och populär tävling. Annat var det i det första loppet runt 1970, Vildmarksrundan, som det också satsades stort på med försäkringsbolag och andra som sponsorer. Tyvärr missade banläggaren lite (läs en hel del) i steglängden vilket uppmärksammades i kvällspressen med en stor rubrik ”LÅNGLOPPET BLEV LÄNGRE”. Låt oss dra en ridå över resten av det årets kommentarer. Och i stället glädja oss åt de senaste årens fina arrangemang, och njuta av Anders Hallquists fina bilder.

19

20 HANDBOLL ”Väldigt fin gemenskap i laget ” Vi har en bra trupp och har en jättefin sammanhållning i laget. Det konstaterar Daniel Lindholm, 27 år, en stipendiaterna som hedrades i samband med klubbens julbord på Hellasgården. Det går bra för Hellas handbollslag. När det här skrivs är klubben på delad förstaplats i serien. Man delar ledningen med favorittippade Sorunda, som Hellas slog på deras hemmaplan . - Vi har vunnit samtliga matcher utom ett bot- tennapp då vi förlorade mot Årsta. Men vi är annars rätt trygga i vårt spel. Daniel är uppväxt i Tumba och drogs tidigt in i handbollen. Mycket tack vare sin mamma som spelat handboll när hon var yngre. - Jag kommer från en riktig idrottsfamilj. När jag var yngre spelade jag en del fotboll i Grödinge, men sedan blev det handboll i IFK Tumba och Hammarby. En av kompisarna från Tumba är Felix Sjöstrand. Han hörde av sig och berättade om Hellas och så blev vi klubbkamrater igen. Daniel Lindholm är mittnia i laget. Han är lagkapten och är bra på att peppa sina kompisar. Det är också en anledning till att han fick stipendium. Förutom insatserna som spelare, är han något av en ledargestalt och en bra kompis även utanför plan. - Gemenskapen är viktigast för mig. Att vi har en bra trupp gör det ännu roligare. Hellas har bara träning en gång i veckan. Träningen är en och en halv timme – 21.00 -22.30 på onsdagar i Eriksdalshallen. - Det är helt okej, det är rent skönt med sen träning. Sedan får man träna på egen hand, själv går jag på gym och kör kondition och styrka. Till vardags jobbar Daniel som kredithandläggare på ett kreditinstitut. Han bor tillsammans med sin flickvän på Gärdet och har hund. Jan Falk Några matchbilder med Danne. Ovan mot Tyresö Strand och nedan mot VIF Gute

21 Karl Rimgkrans ovan t.v. och Daniel Lindholm ovan t.h.

22 Bra start på handbollssäsongen Hellas handboll har börjat säsongen 2023 - 2024 på ett mycket bra sätt. Efter ett gästspel förra året i ”norra” serien i bland annat Bålsta, Uppsala, Åkersberga är vi tillbaka i det som kallas Östsvenska södra. När detta skrivs och det är juluppehåll är Hellas i ensam serieledning med bara en förlust. Några av fjolårets spelare har lämnat oss, Albin har vänt tillbaka till AMO nere i djupaste Småland och Sixten har gått till Djurgården. Men vi har förstärkt laget också. Felix Sjöstrand och Karl Ríngstrand är åter med nya krafter efter ett par års rehabilitering efter svåra knäskador. Lucas Algesjö har vi hälsat välkommen tillbaka. Tyvärr har han varit ur spel i flera matcher på grund av en fotskada. Bröderna Oskar och Fredrik Larsen är nya i år och har gjort rejäla avtryck i målprotokollen. Vi har tre duktiga målvakter. Jonatan Lundholm och David Jungermann såg vi redan förra säsongen, Max Persson är ny för i år och har också hunnit visa sin kvalitet. Vi ska också nämna vårt ”gamla” trogna gäng: Danne, Tobbe, Fredrik P och Felix G, en stark försvarslinje som även öppnar upp i motståndarnas försvar. Vi har också brödraparet Barrett. Det är Thor Barrett som har ett mycket vasst skott i alla höjder ovanför golvet, vi fattar inte hur han kan undgå att bli blåslagen med sin akrobatik. Thor har även ett starkt försvarsspel. Brorsan Theo Barrett är vänsternia. Det tredje brödraparet är Carl och Erik Cahp. På lagledarbänken hittar vi som vanligt Johan Cahp som disponerar laget med suverän blick. Hellas har visat rejäla kämpainsatser i flera av matcherna, och även om någon kan ha haft en offday är det alltid andra som kliver fram i stället. Det har varit strid på kniven i några matcher och motståndarna har ibland försökt sig på att spela man-man i en fruktlös kamp att komma ikapp, vilket dock undantagslöst blivit fiasko för dem. Nu följer några referat om hur matcherna analyserats från bänken. Lagledaren Johan Cahp står för analyserna. kjellgus45 Lucas Algesjö och Karl Ringkrans mot Kvarnberga.

23 Hellas - Tyresö Strand 31 – 28 (17–16) En dyrköpt seger. I inledningen av andra halvlek skadar sig Lucas. Han blir borta 6-8 veckor. Matchdagen börjar lite olyckligt med att David meddelar en skada, Tobbe och Felix G anmäler sig sjuka. Max kallas in som ersättare till David. Vi inleder bra om än i något lågt tempo. Efter ca 10 min leder vi med 6-3. Efter det har vi en sämre period och tappar under de följande 10 min till 9–12. Det känns som om vi slappnar av i tron att segern är klar. Vi höjer tempot och förändrar vårt försvarsspel. Det leder till att vi åter tar initiativet. Följden blir att vi går till en halvtidsvila med en ledning (17–16). Under andra halvlek är vi aldrig i underläge. Tyresö lyckas kvittera vid några tillfällen men mestadels är vi i ledning. Tyresö biter sig fast tills det återstår ca 5 min. I det läget tar vi en 4målsledning. Vi var det bättre laget även om jag tycker vi har kapacitet att prestera bättre. Det är ändå starkt att vinna trots att vi inte spelar på topp. Vi visar en bra vilja. Speciellt gäller det i andra halvlek där vi visar offervilja. Flera gånger har vi spelare som tar ett bra hemlöp och stoppar deras försök till kontringar. Det är i defensiven vi höjer oss mest under andra halvlek. Vi har nu i tre matcher i följd visat att vi kan vända underlägen till seger. Det är något vi tar med oss. Jag tycker vi har bra attityd och laganda och har visat att vi har flera spelare som kan kliva fram. Mål gör vi återigen från samtliga positioner och på olika sätt. Målskyttar: Felix S 7 (2), Daniel 6, Thor 5 (1), Fredrik P 4, Lucas 4, Theo 2, Oskar 2, Karl 1.

24 Hellas – VIF Gute 25 – 23 (15–14) Det är skönt att vara tillbaka i vinnarspåret, nu gäller det att hålla sig kvar där. Vi inleder bäst och tar ganska snabbt ledningen med tre mål (4 –1). Under de första 10 minutera spelar vi i ett väldigt högt tempo och trycker på hela tiden. Det ger oss flera mål i andrafasen. Av någon anledning behåller vi inte trycket när chans ges. Följden blir att resterande 20 min i första halvlek blir jämn. Ledningen växlar mellan lagen fram till halvtid (15–14 till vår fördel). Vi har problem med en av deras spelare som håller hög klass. I slutet på första halvlek börjar vi spela med en sned 5;1a. I andra halvlek börjar vi punktmarkera honom. Samtidigt med detta lyfter vi våra 1: or när deras kantspelare lämnar sin position. Det leder till att VIF Gute gör flera tekniska fel. Under de första 20 minuterna i andra halvlek släpper vi endast in fyra mål. Grunden till segern ligger i vårt defensiva arbete. En bra defensiv ger oss trygghet. Framåt spelar vi bra under hela matchen och skapar flera mycket bra lägen. Vi spelar med bra tempo, gott med tålamod, inga onödiga studsar och låter bollen göra jobbet. Följden blir att vi drar ifrån till som mest fem mål (22–17 och 23-18). Tyvärr bränner vi sju öppna lägen. Med bränner menar jag att vi missar mål i fritt läge. Det gör att matchen blir onödigt jämn i slutet. Vi reder ut det på ett bra sätt och visar på taktiskt kunnande samt undviker att bli stressade. Under sista minuten ställer VIF Gute upp med ett man-manspel. Från vår sida möter vi det med att vi rör oss i tomma rörelser (vi har tränat en hel del man-manspel). Det gör att vi får någon av de våra spelbar hela tiden. Vi gör väldigt få tekniska fel om ens några under hela matchen. Resultatet blir att vi inte får några onödiga bollar i baken. Vi uppträder som ett lag. Positivt är att vi gör mål från samtliga positioner. Totalt sett tycker jag vi gör en bra match och att vi borde vunnit med större siffror. Alla tar sina uppgifter på bästa sätt.Målskyttar: Thor 10 (2), Karl 4, Fredrik L 3, Fredrik P 2, Daniel 2, Carl 1, Felix G 1, Filip 1.

25

26 ORIENTERING Hellas fullföljde årets 25-manna Det var som om alla i laget hittade det där lilla extra av kraft och inspiration för att genomföra sina lopp på ett bra sätt. Lagets fyra ankare Leonas Mockunas, Lotta Giberg, Filip Widén och Galina Ribendiuc ramade in alla fina insatser med högklassiga lopp på de inledande och avslutande längre och svårare sträckorna. För egen del fick jag kartan i hand av Hanna Bäcklund som med andan i halsen efter sista stigningen från kartplanket orkade få ur sig ett ljudligt: Kör nu! Snacka om tändvätska och kickstart, tack! Leonas har satt som mål att vi ska ha två lag på stafetten om något år. I år fanns det flera som hade kunnat ta plats i ett lag men som blev hänvisade till öppna banor eller agera supporter. Och om vi inte får ihop till två lag nästa år så finns numera möjlighet att samordna ett andralag med någon annan klubb, det gjorde exempelvis Alfta-Ösa. Jo, en sak till: Anders Winald räddade tillställningen – två gånger. Först genom att ikläda sig lagledartröjan, sedan genom att lämna in en protest så att arrangören tvingades läsa av en SI-enhet och efter det kunde konstatera att alla våra löpare besökt alla sina kontroller. Även den där SI-enheten vägrade att ge en signal ifrån sig. Mikael Nyberg Fotnot. Hellas blev 176 med tiden 7,56,05. Totalt 281 lag fullföljde. OK Linné från Uppsala vann på 5,34,11. Hela 58 lag underkändes då någon eller några hade stämplat fel. Den gamla devisen om att det ofta är roligare när man är fler, stämmer väl in på 25-manna i orientering. Det gällde i högsta grad även vid årets upplaga av bredd- och elitstafetten som utspelades vid Lida. Leonas Mockunas

27 Hellasbladets redaktör besegrade världsrekordhållare och olympiamästare! Även Hellasbladets redaktion håller en stark kontakt med den levande idrotten, inte bara vid skrivbordet. Ett fint exempel på detta är Janne Falk som i Luffarligan satte presskollegan och förre världsrekordhållaren Anders Gärderud på plats. Även trean i loppet, Rolf Skoglund har ett Hellas förflutet som tidigare ordförande i orienteringsklubben. Plac Bana D - 2,6 km 79 startande Sluttid Född år 1 Jan Falk Hellas Orientering 30:06 48 2 Sven Hedman Attunda OK 30:32 54 3 Rolf Skoglund SödertäljeNykvarn OF 30:45 44 4 Anders Gärderud Enebybergs IF 31:03 46 Resultatlistan är från Luffarligan 23-10-25,Edsberg Vi har inte någon bild från Jannes framfart i skogen där han läser vägen med karta, men väl en där han läser av julbordet. Gamla Hellener anser att ett viktigt incitament för Hellas levnad och överlevnad är att få medlemmarna att stanna kvar efter avslutat idrottande, och gärna med engagemang i klubben. Tänk på Klefbecks ord, Varför bara avbryta akten när man konfirmerats, vi kan väl fortsätta att umgås? Vi har många exempel på ledare, nu 70+, se Berra och Janne ovan, som med engagemang kompetens fortfarande gör värdefulla insatser i styrelserna. Håll kvar kontakten med Hellas

28 SIMNING En dag i Barcelona Dagen börjar med uppstigning 6:40 och sedan fixa sig i ordning innan frukosten 6:50 i kafeterian på studentboendet. Därefter tar jag spårvagn till morgonträningen som börjar 7:45. Morgonpassen ser olika ut från dag till dag. Men oftast börjar vi med ett par hundra meter insim för att få i gång kroppen. Sedan går vi ofta över till olika ben/teknikövningar. Beroende på vilken dag det är får vi börja med bollen ganska tidigt på träningen. Vi kör olika passningsövningar ett tag innan vi går över till skottövningar. De sista tjugo minuterna är det matchspel mot varandra blandat med spel man-mot-man. Träningen slutar 9.30 och en kvart senare går vi vidare till gymmet och har blandade styrkeövningar fram till 10:30. Efter träningen har de flesta skola, men jag har fritid. Då brukar jag utforska stan eller bara vila. Runt 14-tiden käkar jag lunch på studentboendet och klockan 15.00 jobbar jag i två timmar med online läxhjälp. Sedan kan det bli en tupplur och lite käk innan träningen som börjar klockan 19.45. På kvällen simmar vi runt 2000 meter i 30-40 minuter. Sedan går vi över till passningsövningar. Ibland kör vi cirkelträning med olika stationer. Det kan även bli att vi kör man mot man Elitstipendiaten Jonatan Barve-Jutner har varit i Barcelona där han tränade vattenpolo på ett sätt han aldrig gjort tidigare. Här berättar han själv om den hårda, inrutade träningen. mindre spel och ibland matchspel mot varandra eller mot andra lokala lag. Träningen slutar 21.30 och jag kommer hem runt 22.15. Då blir det middag och läggdags runt 23.00. Jonatan Barve Jutner Jonatan (till vänster) med en av tränarna

29 VINTERSIMMARNA Iskallt vid elva länders möte Hur går det till att tävla i vintersim? Catarina Remires Axelsson, reder ut begreppen och berättar om tävlingen vid Hellasgården som samlade simmare från elva länder. Reglerna för vintersim är enkla. Vanliga badkläder (inget neopren tillåtet) och för tävling ska temperaturen vara under (dvs inte kallare än) fem minusgrader. Enda skillnaden från "vanliga" simtävlingar är att starten sker från stege i vattnet (dykning ej tillåtet) och voltvändningar är inte tillåtna. Stockholm Winter Swimming Open hölls vid Hellasgården utanför Stockholm 18 november. Hundra deltagare från elva länder gjorde upp om titlarna i 25m bröstsim, 25m frisim och stafett 4 x 25m bröstsim. I det tregradiga vattnet genomfördes även för första gången någonsin "The Stockholm Ice Medley" - 25m fjäril, 25m bröstsim och 25m frisim. Vintersimmare är allt från gamla damer och herrar som badat kallt i många år till unga seriösa simmare som även tävlar i varmvatten på hög klubbnivå. Även om tiderna spretar så är glädjen gemensam! En tävling i vintersim är mer än bara en tävling. Det är en upplevelse att minnas! Catarina Remires Axelsson Calle Engardt, eldsjälen för Hellas Vintersimmare

30 TENNIS Debutantseger i Dubbeltrubbel ! Den åttonde upplagan av tennisens Dubbeltrubbel bjöd på kanonväder och deltagarrekord – hela 34 tappra kämpar varav 13 debutanter. Och det var spelare ur den sistnämnda kategorin som imponerade mest på Hellasgårdens banor. Den åttonde upplagan av tennisens Dubbeltrubbel bjöd på kanonväder och deltagarrekord – hela 34 tappra kämpar varav 13 debutanter. Och det var spelare ur den sistnämnda kategorin som imponerade mest på Hellasgårdens banor. Semifinalen mellan Viggo/Birgitta och Robin/ Emma blev dagens värsta nagelbitare, där matchbollar räddades åt alla håll och kanter. Det var till slut Viggo och Birgitta som drog det längsta strået och bokade en plats i finalen. På den andra halvan av slutspelsträdet hittade vi bl.a. regerande mästaren Attila Szelenyi, tillsammans med Hellasveteranen Petter Jacobson som otroligt nog gjorde Dubbeltrubbeldebut – bättre sent än aldrig! Och precis detsamma får vi väl säga om deras kvartsfinalmotståndare David Cedenheim, som lirade ihop med Johan Eiritz. Det blev en jämn match, precis som alla matcher i den här tävlingen, där Petter och Attila segrade. I den sista kvartsfinalen lyckades Arya Yazdani och Anna Beckman ta en rejäl skalp, när de besegrade två gamla klubbmästare i Fredrik Lindgren och Malin Lindhagen. Semifinal två stod således mellan Petter/Attila och Arya/Anna, där det blev de förstnämnda som vann med knapp marginal. I finalen fick vi sedan ett rejält antiklimax. Attila kunde tyvärr inte fullfölja sin kamp mot att försvara titeln, då en skada tvingade honom att ge upp mitt under pågående final. Mästarna i Dubbeltrubbel 2023 blev därmed Viggo Sandström och Birgitta Wahlberg. Deras namn är givetvis förevigade med tuschpenna på världens vackraste trofé! Men som alla rutinerade trubblare vet är det inte finalen som avslutar tävlingen. Den numera traditionsenliga efterfesten i Hästhagen lockade många, och några av oss avrundade kvällen med en efterfest till efterfesten på Snövit där Blues Guys visade att de behärskar piano och gitarr minst lika bra som tennisracket. September 2024 smäller det igen, vi längtar redan! Dan Anders Carrigan Dan-Anders Carrigan Finalisterna i dubbeltrubbel

31 Rekordmånga i Kurres Kanna 2023 års upplaga av Kurres Kanna blev rekordstor! Hela 47 deltagare varav ett stort antal debutanter hade samlats för en lång dag i handicaptennisens underbara värld. Extra kul att se att så många damer vågar sig ut på den här scenen – det är bara fem år sen som vi hade två (!) damer i hela startfältet på Kannan. De senaste åren har vi legat runt 30 procent! Flera juniorer debuterade också, med den äran. Med så många deltagare kändes tävlingen vidöppen, och det var både rutinerade stötar och inspirerade debutanter som imponerade inledningsvis. Men Kurres Kanna är en tävling som inte liknar någon annan, och när man minst anar det kan gummiarmsdemonerna drabba precis vem som helst – det har många skickliga tennisspelare fått erfara genom åren, och så även den här gången. Mathias Lidberg, mångårig gruppspelare men debutant i de här sammanhangen, vann ett par jämna matcher i början och hamnade sedan i någon slags trans där han stundtals inte verkade kunna missa. Det räckte hela vägen fram till final. På den andra halvan hade Tobias Hansson en riktig toppendag, och plockade ner tuffa motståndare på löpande band. Och i finalen fortsatte han – Lidberg kämpade tappert men Hansson var omutlig. Seger med 4-0 och en jublande glad segrare fick lyfta pokalen efter en närmare 13 timmar lång tävlingsdag. Grattis! I tröstturneringen Malins Melitta fick vi jämnast tänkbara final – 3-3 och 40-40 = matchboll för båda spelarna! Det blev Petter Jacobson som tog hem den sista poängen mot debutanten Thomas Saint Etienne. Lite kuriosa: herrarna i Melittafinalen hade faktiskt förlorat mot de båda Kannanfinalisterna i första omgången. Tack vare Melittatriumfen klättrar Petter Jacobson upp på andra plats i Hellas Grand Prix, på samma poäng som Joel Hedman och bara en pinne bakom nye ledaren Alexander Haglund. Dessa tre är redan nu helt klara för Mastersslutspelet i januari, starkt jobbat! Resultat Kurres Kanna (från kvartsfinal) Håkan Olsson – Jonas Rönnholm 4-1, Tobias Hansson – Jim Frimodig 4-3, Alexander Haglund – Hans Hamberg 4-1, Mathias Lidberg – Liv Björklund 4-2, Tobias Hansson – Håkan Olsson 4-3, Mathias Lidberg – Alexander Haglund 4-0, Tobias Hansson – Mathias Lidberg 4-0 Resultat Malins Melitta (från kvartsfinal) Alfred Lindberg – Patrik Sjöqvist 4-3, Thomas Saint Etienne – Diane Doucerain 4-3, Johan Eiritz – Håkan Johansson 4-2, Petter Jacobson – Vishal Shah 4-2, Thomas Saint Etienne – Alfred Lindberg 4-3, Petter Jacobson – Johan Eiritz 4-1 Victor Nyström Finalisterna i Kurres kanna Finalisterna i Malins Melitta

32 16 spelare från klubben deltog, från den yngsta på 6 år upp till föräldrar som även dom var med i både singel och dubbel. Det var juniorerna som verkligen visade framfötterna och satte sig själva på kartan genom fint spel och bra resultat. Förutom resultaten på banan så var det ett roligt sätt att lära känna varandra mer och heja på varandra under det digra spelschemat. Diego fick nattjobb när han satt med och kollade matcher som ena natten slutade kl.02.30, för att sen vara på plats tidig dagen efter för stöd och coaching innan och efter matcherna. Bra erfarenheter för alla inblandade! De främsta resultaten har ni här och vill ni se samtliga resultat från tävlingen så hittar ni dom på tennisresultat Seger för Gustav Karlsson i 14A, seger även för Philip Karlsson/Knut Nyström PD12 Finalister var Knut Nyström i 14B, Alfred Lindberg i 16A, Alex Haglund i 16B, Gabriel Cano i 9B, Kalle Centerwall i 10B Semi för Betty Brusewitz i 12B Grattis till alla som deltog och som fick bra matchträning! Tennisens juniorer i praktslag Det var en intensiv helg i Gävle för många av klubbens tävlingsspelare när Gefle Open avgjordes i slutet av november. Ytterligare några Gefleresenärer Tidigare under hösten har vi också haft flera fina framgångar: I Lidingöspelen vann Fabian Engkvist PS 16. Finalplatser för Nils Preger i PS14 och Maja Sandström i DS21. I Huddinge höstspel möttes Alex Haglund och Alfred Lindberg i finalen PS16B, där Alex vann. Nils Preger vann PS14-klassen i Södertälje Klara Laurelii vann FS16-klassen i Falun Alex Haglund gick till final i PS16 i Älta Stefan Törnö Alex Haglund Betty Brusewitz Flera av de framgångsrika tennisjuniorerna fick stipendier i samband med julbordsutdelningarna. Till höger: Knut Nyström, Tennis duktige och engagerade tränare Diego Dipaz och Philip Karlsson

33 VÅRA LAGSPORTER Handboll har juluppehåll. Här spelschema efter juluppehållet. Här kommer vårens spelschema Lörd 13 januari 17.30 Hellas Kvarnberga Eriksdalshallen Lörd 27 januari 17.30 Hellas Sorunda Eriksdalshallen Söndag 11 febr 13.00 VIF Gute Hellas Södervärn Lörd 17 febr 11.45 Hellas Årsta AIK Eriksdalshallen Lörd 16 mars 14.00 Tyresö Strand Hellas Tyresöhallen Sönd 24 mars 20.30 Hellas Skogås Länna Vintervikshallen Vattenpolo har också juluppehåll. Första hemmamatcherna kommer 20 och 21 januari. Poängen är viktiga för att säkra en plats i slutspelet. Kom och stötta vårt pololag Lörd 13/1 18,45 Järfälla Hellas Järfällabadet Lörd 20/1 16.00 Hellas SVA Eriksdalsbadet Sönd 21/1 15.30 Hellas Linköping Eriksdalsbadet Fred 2/2 19.45 Hellas Neptun Eriksdalsbadet Lörd 10/2 13,45 Linköping Hellas Linköpings simhall Sönd 11/2 15.30 Hellas SPIF Eriksdalsbadet Bilder från senaste matchen mot Järfälla

34 NOTISER Hellasgården Gör ett besök på Hellasgårdens serveringar, Sjökafét och Storstugan. De är öppna året om! Läs mer om aktiviteterna på hemsidan ovan! Säsongsbetonat Medlemsavgiften ! Nu är vi snart inne i 2024. En viktig del av förutsättningarna för ett framgångsrikt och lyckat år är medlemsavgiften, idrott är ju inte gratis, klubbarna har stora utgifter .Bredvid hittar du adresserna till respektive klubbs hemsida och i några fall även klubbarnas medlemsavgifter. Du hittar mer om klubbarnas medlemsavgifter på deras hemsidor. På regementet hade översten samlat all personal och värnpliktiga för att hemförlova dem inför julledigheten. Han avslutade med Och till alla officerare och underofficerare vill jag önska En Riktigt God Jul till er underbefäl önskar jag En God Jul Och till alla värnpliktiga: En Jul I somras fick man passa sig för getingarna. Nu får vi se upp med bihålorna. De här gästerna i fritidshuset hade inga konkurrenter om att få ha en egen vindsvåning, (Penthouse?). Boet blev så småningom så tungt att det lossnade från takbjälken. Musikkoppling: Cornelis Vreewijk: Getinghonung men Shirley Bassey: Kiss me, honey, honey kiss me, ska vi nor akta oss för. I somras hade vi fötterna i vattnet för att hålla dem i trim. Så här års lägger vi näsan i blöt. Redaktionen efterlyser med jämna mellanrum och i bestämt tonläge bidrag till tidningen. Dock har vi aldrig varit så envisa att fått ett svar som det den gamle tungviktsmästaren (i boxning) Jack Dempsey lämnade på en middag med mediemogul och många andra prominenta gäster när han blev uppmanad att hålla tal men försökte förtvivlat värja sig från uppdraget. Till slut reste han sig dock, ”på åtta?” och sa Jag kan tyvärr inte hålla tal och jag kan heller inte sjunga. Men jag erbjuder mig i stället att slåss med vem som helst av er. Men något sådant erbjudande har Bladets redaktion inte heller fått, än.

35 Ormskinn blir åter ett slingringspris Priset var avsett för den kastare eller hoppare som under fem år fick den högsta poängsumman enligt dåvarande tiokampstabell, en vinnare per år och grupp. (Börje) Mellroth heter som det framgår i artikelns löpande text Björn och inget annat. I gamla Hellasblad var det inte alltid så noga med rätt (stavade) namn. Skinnet vanns så småningom av vår duktige höjdhoppare Christer Holmin som fortfarande har det i sin ägo. Christer vill nu i skinn, förlåt sin, tur donera skinnet till friidrottsklubben att användas som vandrings/slingringspris, vilket meddelats friidrott och Christer för kontakt med varandra. ”Klippan”? Jo benämningen återspeglar hans födelseort i Skåne. Sedan hör det till saken att han dessutom var en verklig klippa att luta sig mot när det gällde och behövdes. Ytterligare en duktig friidrottare med geografisk anknytning var Sten ”Lången” Ohlsson. Namnet hade inte med hans längd att göra, han var inte anmärkningsvärt lång (men snabb) utan att han härstammade från Mörbylånga. kjellgus45 Vid Hellas femtioårsjubileum 1958 skänkte friidrotts dåvarande tränare Bertil ”Klippan” Larsson ett ormskinn till friidrottsektionen. Priset var avsett att vandra, snarare än att slingra, under fem år. Ur Hellasbladet nr 1/1960 Christer Holmin har gått bort Just när Hellasbladet är på väg till webdistribution nås vi av det mycket tråkiga beskedet att Christer Holmin, efter en tids sjukdom, stilla gått bort på Luciadagens morgon. Christer var i sin ungdom en framstående idrottsman och han bar, med anor från sin far Stig Holmin, med sig en klubbkänsla och gemenskap som även genomsyrat andra i släkten. Bara ett par månader innan sin bortgång hörde Christer av sig om det ormskinn som beskrivs i artikeln ovan. Det visar också att hans känsla för Hellas fanns kvar, länge, efter att det aktiva idrottandet avslutats. Vi saknar vår klubbkamrat Christer.

36 Våra Jubilarer 2024 De ska fylla och dem ska vi hylla 85 år 60 år 16/02 Rooney Magnusson 28/12 (2023) Annika Sjölén 24/03 Errol Wicksell 16/01 Stefan Seo 80 år 23/01 Carl-Gunnar Andersson 14/01 Clas Löfwall 08/02 Jeanette Sténson 02/02 Lennart Eriksson 11/03 Leif Eriksson 05/02 Alf Johansson 11/03 Ping Höjding 13/03 Hans Eriksson 22/03 Nadine Sillevis Smitt 10/05 Britt-Marie Jutner 13/05 Katrin Moberg-Nilsson 20/05 Marianne Rolf 24/11 Ulrika Torell 75 år 30/11 Monica Bremström 21/03 Staffan Nordin 29/03 Anders Ulfhielm 50 år 29/04 Margareta Rainer 24/01 Koray Özürküt 6/5 Lars Backlund 02/02 Pia Flodner 18/05 Hans-Eric Barner 08/02 Jonas Edwardsson 70 år 24/02 Tina Andersson 01/01 Lars Appeldahl 27/02 Moa Alfvén 17/01 Johan Ezra Hasselberg 15/03 Lotta Lannebo 29/01 Gunnar Englund 03/04 Johan Smith 02/02 Hans Elfström 13/04 Måns Björklund 15/03 Eva Lundberg 20/04 Aneli Julander 07/04 Lars Dahlin 29/04 Josefin Victorin 23/05 Leif Henriksson 27/05 Karl Tobieson 23/05 Henrik Hillström Stock-

37 SIM- OCH IDROTTSKLUBBEN HELLAS Hedersordförande: Kurt Nyström Färgargårdstorget 50 116 43 Stockholm Tel: 08-640 40 96, 070-658 13 72 kurtnystrom57@gmail.com Ordförande: Mikael Heimer Finn Malmgrens väg 4B 12138 Johanneshov tel 072-715 60 20 mikael.heimer@gmail.com Vice ordförande: Eva Gustavsson Övre Villag 48, 151 34 Södertälje Tel: 070-087 80 56 eva.linnea@telia.com Sekreterare: Kjell Gustafsson Skärav 3 746 39 Bålsta Tel: 070-827 85 90 kjellgus45@gmail.com Ekonomi/Kassör: Erik Cahp Artistvägen 2 121 35 Johanneshov Tel:0768 88 96 20, arb:0725-95 59 05 erik.cahp@attendo.se Ledamöter: Kjell Appelquist Skebokvarnsvägen 281 124 53 Bandhagen Tel: 070-658 59 59 kjell.appelquist@hellasbowling.se Anders Hallquist Serenadvägen 18 131 40 Nacka Tel: 070-888 11 52 anders@hallquist.nu Bo Jutner Fendergatan 4 120 71 Stockholm tel: 073-341 40 20 bo.jutner@distrairs.se Tomas Widegren Reimersholmsgatan 41 117 40 Stockholm Tel:070-591 99 93 Suppleanter Hans Elfström Fyrisgränd 8 128 44 Bagarmossen Tel: hans.elfstrom@hellasbowling.se Victor Nyström Borgargatan 11 117 34 Stockholm tel: 073-845 31 46 css_victor@hotmail.com ALLIANSSTYRELSEN 2022 Hellas Simklubb Bo Jutner, Se ovan PlusGiro 19 41 84-8 Hellas Tennisklubb Anders Öster Tel: 070-863 87 35 anders.oster67@gmail.com PlusGiro 55 93 10-8 Sällskapet Gamla Hellener Hellas Kamratklubb Kjell Gustafsson Se ovan Plusgiro 50 53 33-5 www.gamlahellener.se KLUBBORDFÖRANDEN Hellas Bowlingklubb Kjell Appelquist, se ovan BankGiro 5225-6245 Hellas Friidrottsklubb Lars Holm 070-888 11 52 Lars.ca.holm@gmail.com Bg: 823-8289 Hellas Handbollsklubb Erik Cahp, Pg 654 360-7 erik.cahp@attendo.se Hellas Orienteringsklubb Anders Thureson, 070-531 36 77 anders.thureson@hercules.se Revisorer Björn Holmgren Liljeholmstorget 32 117 61 Stockholm Tel: 08-710 47 83, 070-945 55 24 bjornfr.holmgren@gmail.com Jan Edlund Boforsgatan 4 lgh 1002 123 46 Farsta Tel: 070-630 18 75 jan@primavi.nu Revisorssuppleant Kurt Nyström Färgargårdstorget 50 116 43 Stockholm Tel: 08-640 40 96, 08-640 40 93 070-658 13 72 kurtnystrom57@gmail.com SIM och IK HELLAS ALLIANSFÖRENINGEN info@hellas.se PlusGiro 25 85-8 Ältavägen 101 131 33 Nacka Hellasbladet red@hellasbladet.se HELLASGÅRDEN Bastu- och motionsanläggning Ältavägen 101, 131 33 Nacka 08-716 39 61 hellasreception@gmail.com www.facebook.com/Hellasgarden Restaurang Storstugan Ältavägen 101, 131 33 Nacka 070-555 64 56 hej@hellasstorstugan.se Garantföreningen Hellas friluftshem u.p.a. Ordf: Bo Jutner, se ovan

RkJQdWJsaXNoZXIy NjAyMDA=